Transavia is een oer-Hollandse luchtvaartmaatschappij dat zicht richt op low budget vluchten. Het bedrijf kent een lange geschiedenis in Nederland en is een erg bekende maatschappij onder de reizigers. Bijna iedereen heeft weleens gehoord van Transavia. De luchtvaartmaatschappij is een onderdeel van Air France-KLM-groep en heeft Schiphol, Rotterdam en Eindhoven als thuishavens. Transavia richt zich vooral op goedkope vluchten binnen Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bedrijf heeft ook een zustermaatschappij in Frankrijk, genaamd: Transavia France. Transavia biedt de reiziger vluchten aan naar ruim 110 bestemmingen. Hierdoor is de kans groot dat wanneer je op zoek bent naar een vlucht in Europa, je de vluchten van Transavia ziet verschijnen.
Eind van het jaar 1965 werd de luchtvaartmaatschappij opgericht onder de naam: Transavia Limburg N.V. Het bedrijf werd opgericht door een Belgische en een Schotse particulier. In deze tijd had het bedrijf enkel een chartervergunning om te vliegen vanaf de luchthaven: Maastricht Aachen Airport. Eind 1966 kreeg de maatschappij ook een vergunning om vanaf Schiphol te vliegen. Het succes van de maatschappij groeide elk jaar enorm. Het bedrijf groeiende met een aandeel van 45% in het vakantieverkeer. In de jaren tot en met 2003 veranderde de maatschappij meerdere keren van eigenaren. Dit veranderde in 2003, toen Transavia voor 100% de dochteronderneming werd van Air-France-KLM. Het bedrijf heeft inmiddels maar liefst 39 vliegtuigen ter beschikking in hun vloot. De vloot bestaat uit 4 Boeing 737-700 vliegtuigen en 35 Boeing 737-800 vliegtuigen. De komende jaren staat er nieuwe toestellen op de planning van het merk Airbus. Transavia staat vandaag de dag bekend als een succesvol bedrijf waarbij innovatie, gebruiksvriendelijkheid en gemak voorop staat. Daarnaast staat de luchtvaartmaatschappij bekend om zijn hoge punctualiteit. Tijdens de laatste metingen vetrokken 88% van de Transavia vluchten op tijd en dus zonder vertraging.
Transavia is een low cost luchtvaartmaatschappij. Hierdoor wordt er vanzelfsprekend bezuinigd op de luxe faciliteiten, die een vlucht onnodig duurder maakt. Tijdens de vluchten kan de passagier wel genieten van een drankje of lekkere snacks, maar deze zijn niet inbegrepen tijdens de vlucht. Dit betekent dus dat alle snacks of drankjes die jij wilt nuttigen aan boord, door je zelf afgerekend dienen te worden. Een ander nadeel van de low cost maatschappij is dat er geen entertainment aanwezig is aan boord. Je hebt dus geen mediascherm met muziek en films tot je beschikking. Doordat de vluchten van Transavia vaak niet langer duren dan enkele uurtjes, heeft het bedrijf hierop bezuinigd, zodat de kosten van de tickets lager worden. Wil je toch genieten van entertainment? Dan kun je via de app van Transavia alsnog genieten van de leukste films en series. Je kunt de app van Transavia installeren op je telefoon of tablet, om gebruik te maken van deze dienst. Doordat Transavia op deze luxe faciliteiten heeft bezuinigd, is het bedrijf in staat om de tickets voor een aantrekkelijke prijs te verkopen. Een voorbeeld hiervan zijn de populaire tickets richting Palma de Mallorca voor iets meer dan 50 euro.
Wanneer je een vlucht hebt geboekt bij Transavia, dan kun je zowel online als op het vliegveld je vlucht inchecken. Wanneer je ervoor kiest om je ticket online in te checken, dan kun je dit al vanaf 30 uur voor je vlucht regelen. Je dient dit maximaal 4 uur voor de vertrektijd van je vlucht te regelen. Na het online inchecken kun je jouw instapkaart downloaden en uitprinten. Heb je geen printer? Geen probleem, je kunt hem ook laten scannen via je mobiele telefoon. Wil je liever inchecken aan op de luchthaven? Dat kan ook! Op de luchthaven kan je namelijk kosteloos inchecken aan de incheckbalie of incheckmachine van Transavia. Wanneer je wilt inchecken op deze manier, dan dien je dit vanaf 2 tot 3 uur voor vertrek te regelen. Een ander leuk voordeel is dat wanneer je in de mei-of zomervakantie vliegt via Schiphol en je kiest ervoor om je auto te parkeren op P3 dat je dan gebruik kunt maken van Drive-inchecken. In dit geval kun je direct op het parkeerterrein al je bagage en jezelf inchecken voor de vlucht. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je nooit te lang in de rij staat.
Doordat Transavia een low cost luchtvaartmaatschappij is, is het meenemen van bagage wat complexer dan bijvoorbeeld bij KLM. Elke passagier mag tijdens zijn vlucht één stuk handbagage meenemen, met een maximaal aantal van 10 kilo. De maximale afmetingen van deze handbagage zijn: 45x40x25cm of 55x40x25. Bij laatstgenoemde afmeting kan het voorkomen dat jij je handbagage niet mee kunt nemen in de cabine. Bij drukke vluchten wordt hij dan kosteloos ingecheckt als ruimbagage. Heb jij niet genoeg aan één stuk handbagage? Dan kun je ook het Max-tarief boeken. In dit geval mag je twee stuks handbagage meenemen. Is jouw bagage groter of heb je meer kilo's meegenomen? Dan dien je 40 euro extra te betalen per stuk handbagage. Wanneer je ruimbagage wilt tijdens je vlucht, dan dien je bij Transavia hiervoor altijd een toeslag te betalen. Om hierbij het aantrekkelijkste tarief te betalen, is het belangrijk dat jij je bagage vooraf online besteld. Wanneer je jouw bagage op het vliegveld pas bijkoopt. Dan betaal je namelijk een veel hoger tarief. Wanneer je online bagage bijboekt, dan betaal je tussen de 9 en 100 euro per stuk. Dit is afhankelijk van het gewicht en van de bestemming van de bagage. Wanneer je op het vliegveld de bagage bijboekt, dan betaal je tussen de 30 en 150 euro afhankelijk van de bestemming en het gewicht. Wanneer je bagage wilt bijboeken, dan dien je er rekening mee te houden dat je maximaal 5 stuks ruimbagage per persoon mag inchecken. Het maximale gewicht wat meegenomen mag worden per persoon is 50 kilo in totaal. Het maximale gewicht van één bagagestuk mag maximaal 32 kilo zijn.