Agriturismo Italie

Agriturismo Italië aanbod

Wil je de echte cultuur van Italië proeven, dan is Agriturismo in Italië waarschijnlijk echt iets voor jou. Agriturismo betekent dat je kunt gebruikmaken van een overnachtingsmogelijkheid, direct bij de boer. Deze verblijfsmogelijkheid is helemaal hip en razendpopulair in Italië. De naam Agriturismo is een combinatie van de woorden 'agriculture' en 'turismo'. Agriturismo betekent dus letterlijk toerisme op de boerderij. 

Agriturismo is ideaal als je wilt genieten van het Italiaanse platteland. Tijdens je verblijf overnacht je dus direct bij de boer. In de meeste gevallen beschikt de boerderij over één kamer of meerdere kamers. De boeren richten deze kamers in voor gasten om wat extra geld bij te verdienen. Door niet gebruikte kamers te verhuren heeft de boer namelijk een extra bron van inkomsten voor zichzelf gecreëerd. 

Laat je onderdompelen in de Italiaanse cultuur 

Wist je dat de Italiaanse wet heeft vastgelegd in 1985 dat boeren deze nevenactiviteit mogen uitvoeren? Hierdoor zijn steeds meer boeren gaan kiezen voor deze bron van inkomsten. Toen de boeren dit nog niet mochten, kwamen de boeren erg lastig rond. Het nadeel hiervan was dat de boeren noodgedwongen op zoek moesten naar ander werk. De wet die in 1985 werd ingevoerd heeft ervoor gezocht dat vele boeren hun boerderij alsnog konden behouden. De boer is dus erg dankbaar voor het toerisme en je zult daarom ook direct een erg welkom gevoel krijgen tijdens je verblijf. De Italiaanse boeren zijn daarnaast ook heel erg trots op hun eigen cultuur. Ze zullen daarom ook heel erg graag hun cultuur met jou delen, waardoor je helemaal ondergedompeld wordt in de Italiaanse cultuur. 

Tijdens je verblijf sta je vanzelfsprekend dus ook erg dicht bij de natuur. Tijdens je verblijf op de boerderij zul je daarom op een leuke manier in contact komen met het Italiaanse plattelandsleven. Je kunt tijdens je verblijf namelijk zien hoe de boeren hun producten verbouwen. Denk hierbij aan fruit, wijn, graan, groente en olijfolie. 

Het land van de Agriturismo's

Wanneer we het hebben over agriturismo’s, dan denken we allemaal direct aan Italië. Het land is namelijk een echte koploper voor deze manier van vakantie vieren. Doordat de accommodaties steeds populairder worden onder de toeristen, wordt het aanbod uiteraard ook steeds groter. De agriturismo’s in Italië zitten vaak gevestigd in oude boerderijen of in boerderijen die nog actief zijn. 

De boerderijen zijn door de jaren heen steeds meer ingericht om gasten te ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om met je eigen tent, caravan of camper te verblijven op de boerderij. Daarnaast zijn er ook campings die gehele accommodaties verhuren voor de bezoekers. Denk hierbij aan slaapvertrekken in een stal of een appartement in het woonhuis van de boerderij zelf. Het leukste is dat je hierdoor al snel het echte authentieke leven van Italië kan ervaren.  Wanneer je kiest voor een agriturismo, dan kun je het zo luxe maken als je zelf wil. In Italië heb je bijvoorbeeld ook agriturismo’s met een zwembad of met meerdere villa's. Hierdoor kun je op een ontspannen manier genieten van het Italiaanse boerenleven. 

Geniet van een 100% biologische vakantie in Italië

Weet je wat nog extra bijzonder is als je kiest voor een agriturismo in Italië? In de meeste gevallen worden er namelijk ook producten verbouwd op eigen grond. Denk hierbij aan het verbouwen van groente en fruit of het produceren van olijfolie en wijn. Het leukste hiervan is dat de gasten vaak in de mogelijkheid zijn om de producten te proeven. Je kunt hierbij een kijkje nemen in het proces van het verbouwen en produceren, waarna je het kunt proeven. De boeren zijn vrijwel altijd heel erg transparant over het gehele proces. Hierdoor kun je letterlijk meekijken in het proces van het verbouwen en het produceren van de levensmiddelen. Dit is natuurlijk de ideale manier om een kijkje te kijken in het ambachtelijke proces van eten verbouwen. 

Een leuk extraatje is dat je bij sommige agriturismo’s ook mag meehelpen. Door te helpen ben je namelijk nog meer betrokken bij het gehele proces. Je kunt in deze gevallen bijvoorbeeld meehelpen met druiven plukken of met het verzamelen van olijven. Dit maakt je bezoek aan een agriturismo ook erg uniek. Waar kun je namelijk nog meer meehelpen in het verbouwen van levensmiddelen tijdens je vakantie? De meeste producten worden bij de agriturismo’s ook 100% biologisch verbouwd. Denk hierbij aan producten zoals jam en honing. De boeren hebben in de meeste gevallen ook een eigen winkeltje waar je de producten zelf kunt kopen. 

Populaire gebieden met agriturismo's in Italië 

Wanneer je ervoor kiest om te verblijven op een agriturismo in Italië, dan wil je natuurlijk wel in een mooi gebied verblijven. Daarom geven we je graag een indruk van de populairste gebieden met agriturismo's in Italië. 

 • Piemonte 
  Wil je genieten van een authentieke vakantie onder de heerlijke Italiaanse zon? Kies dan eens voor een agriturismo in Piemonte. Laatstgenoemde is een populaire regio in het noordwesten van Italië. Het gebied grenst aan de Alpen waardoor je verblijft in een bergachtig gebied. We hoeven je vast niet te vertellen wat voor avontuurlijke mogelijkheden dit biedt in de buitenlucht van Piemonte. Het gebied staat onder de toeristen bekend als een plek waar je de ware Italiaanse cultuur en keuken kunt proeven. 
 • Ligurië
  Een andere populaire streek voor een agriturismo vakantie is de regio Ligurië. Deze langgerekte streek ligt gevestigd in het noordwesten van Italie en grenst aan de prachtige Ligurische Zee. Hierdoor heb je het strand altijd dicht bij en kun je naast het plattelandsleven ook genieten van de zee. Wanneer je verblijft bij een agriturismo, dan heb je de perfecte manier gevonden om deze streek te ontdekken. De kust biedt volop mogelijkheden, maar ook de omringende steden hebben van alles te bieden. Hierdoor kun je in deze regio genieten van rust en ruimte en kun je gemakkelijk dichtbij de natuur komen. 
 • Umbrië 
  Umbrië staat bekend om zijn prachtige glooiende landschappen. Niet alleen zijn de landschappen prachtig, maar ook ideaal voor de Italiaanse wijnbouw. Het is dan ook natuurlijk geen verrassing dat deze regio erg actief is in het produceren van wijn. De glooiing van het gebied zorgt ervoor dat de wijnplanten voldoende zonlicht krijgen om goed te rijpen. Hierdoor staat de regio ook bekend om de lekkerste wijnen. Als je een echte wijnliefhebber bent, dan is de regio ook een echte aanrader voor een vakantie. Wanneer je kiest voor een agriturismo, dan kun je het proces van het verbouwen van de druiven tot aan het produceren van de wijn in sommige gevallen ook bekijken. Hierdoor ben je bij het gehele proces betrokken, waardoor je de kwaliteit van de wijn nog beter zal begrijpen. 
 • Sicilië
  Een echte aanrader voor een agriturismo is in Sicilië. Dit gebied staat bekend om zijn schitterende kusten en het afwijkende droge binnenland. Hierdoor kun je genieten van landschappen die we in Nederland helemaal niet kennen. Doordat Sicilië een eiland is, heeft het ook een flinke kustlijn. Hierdoor kun je genieten van de heerlijke zee, maar ook van de karakteristieke bezienswaardigheden van het eiland. Het eiland is ook erg populair onder de liefhebbers van agriturismo vakanties. De prachtige landschappen en de prachtige zee zorgen ervoor dat je op allerlei manieren kunt genieten van je vakantie. 
 • Sardinië 
  Ben je op zoek naar een Italiaanse bestemming waar nog geen massatoerisme is? Kies dan eens voor Sardinië. Dit gebied is namelijk nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat heeft natuurlijk zijn voordelen. Het eiland bestaat uit een schitterende natuurrijke omgeving dat erg populair is bij de wandelaars. Niet alleen voor de wandelaars is het eiland ideaal. Je kunt er namelijk ook genieten van prachtige hoogvlaktes, berghellingen en rotsstranden. Wanneer je kiest voor een agriturismo, dan is het eiland ideaal. Je kunt hier optimaal proeven van de Italiaanse cultuur. 
 • Toscane
  Het laatste gebied wat we gaan benoemen is Toscane. Het gebied is rijk aan natuur en beschikt over maar liefst 120 natuurreservaten. Wanneer je houdt van de natuur, dan is dit gebied een echte aanrader. Het eiland biedt namelijk een enorme diversiteit aan natuur. Je kunt er genieten van Alpiene Flora hoog tot aan subtropische plantengroei op de eilandenarchipel van Toscane. Wist je dat in Toscane ook erg veel olijfbomen tegenkomt? De regio beschikt over maar liefst 50 verschillende soorten olijvenbomen terwijl de gehele wereld over 250 soorten beschikt. Dit is natuurlijk ook ideaal als je kiest voor een agriturismo. De boeren zullen in deze streek vaak kiezen voor het verbouwen van olijven. Wist je dat een gemiddelde olijfboom jaarlijks 30 tot 80 kilo olijven produceert? Genoeg te beleven dus op een agriturismo vakantie in Toscane. 

Agriturismo Italie Reviews

We hebben nog geen reviews. Voel je vrij om je ervaringen te delen en schrijf een review over Agriturismo Italie.

Bezoek Agriturismo Italie

Schrijf een review