Huttentocht Oostenrijk

Huttentocht Oostenrijk

17 januari 2023

Huttentocht Oostenrijk 

De meeste mensen denken bij een wandelvakantie over het algemeen direct aan Oostenrijk. Dit is ook niet zo heel erg gek want de wandelvakanties in Oostenrijk zijn uiteraard enorm populair onder de toeristen. Natuurlijk kun je ook genieten van leuke wandelvakanties in Zwitserland, Frankrijk, Italië en Slovenië, maar de echte klassieke wandelvakanties zijn vooral te vinden in Oostenrijk. Wanneer je kiest voor een wandelvakantie in Oostenrijk, dan zijn de huttentochten een echte aanrader. Via Book a Trekking kun je kiezen uit wandelvakanties van drie, vier, vijf of meer dagen. Je kunt kiezen uit verschillende tochten waardoor je kunt kiezen uit de huttentocht welke het beste bij jou en je reisgezelschap past. Je kunt bij Book a Trekking terecht voor de huttentochten voor beginners, maar ook voor gevorderden. 

Wat is een huttentocht? 

Wanneer je op zoek bent naar een leuke wandelvakantie in Oostenrijk, dan is een huttentocht een echte aanrader. Weet je nog niet wat een huttentocht is, dan leggen wij dit graag uit wat een huttentocht precies inhoudt. Wanneer je kiest voor een huttentocht in Oostenrijk, dan wandel je door de alpen van de ene naar de andere berghut. Deze berghutten staan allemaal gevestigd op de mooiste locaties en op strategische plekken. Hierdoor kun je dagelijks van hut naar hut wandelen, waardoor je kunt genieten van lange en schitterende wandelingen. Tijdens een huttentocht vakantie loop je dus van hut naar hut, waardoor je veel meer van het gebied kan ontdekken dan wanneer je kiest voor een standaard dagwandeling. Er zijn namelijk ook berghutten welke niet binnen één dag te bereiken zijn. Hierdoor is een huttentocht ideaal om de mooiste plekken van Oostenrijk te bezoeken. 

Kies je voor een huttentocht vakantie in Oostenrijk, dan ontloop je vrijwel ook altijd het massatoerisme. Een ander leuk voordeel is dat je tijdens een huttentocht ook vrijwel altijd kunt genieten van het concept halfpension. Hierdoor ben je in de ochtend verzekerd van een heerlijk ontbijt, maar kun je in de avond ook genieten van een warme maaltijd. Hierdoor hoef je niet meer over het eten na te denken en ben je de gehele dag verzekerd van een lekkere maaltijd. Wanneer je wilt genieten van een stevige lunch, dan kun je dit onderweg doen in een gezellige berghotel of je kunt ervoor kiezen om je eigen lunch mee te nemen vanuit je hut. 

Verschillende soorten huttentochten in Oostenrijk mogelijk 

Wanneer je wilt genieten van een avontuurlijke huttentocht in Oostenrijk, dan zijn er via Book a Trekking verschillende mogelijkheden mogelijk. Er zijn een aantal mooie huttentocht vakanties in Oostenrijk welke echt de moeite waard zijn. Wij geven graag een aantal opties van de mooiste huttentochten van Oostenrijk. 

Stubaier Hohenweg (de mooiste huttentocht van Oostenrijk)

De allermooiste wandeling die je kunt bewandelen in Oostenrijk is de Stubaier Hohenweg huttentocht. Deze route bestaat uit meer dan 5.000 hoogtemeters, 90 kilometer wandelroute en acht verschillende berghutten. Deze tocht loopt rondom het Stubaital en is naast de mooiste wandelroute ook de uitdagendste wandelroute van de Oostenrijkse Alpen. Wanneer je kiest voor deze route, dan kun je kiezen uit een huttentocht van 3 dagen, maar ook voor een huttentocht van 5 dagen. Het leukste is dat je vanaf elke hut een directe verbinding hebt met het dal. Hierdoor ben je in staat om te kiezen voor twee, drie of vier etappes van de Stubaier Hohenweg. Een ander leuk voordeel is dat de Stubaital erg goed te bereiken is vanaf Innsbruck. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om te kiezen voor een arrangement. Doordat Book a Trekking een goede relatie heeft met de lokale VVV ben je ervan verzekerd dat je het uiterste haalt uit je vakantie. Samen met de lokale VVV heeft Book a Trekking ook een aantal leuke arrangementen samengesteld. Hierdoor kun je het uitersta halen uit je huttentocht in Oostenrijk. 

De Peter Habeler Runde (de huttentocht voor berggeiten)

Peter Habeler is één van de bekendste bergsporters welke actief is in Oostenrijk. Het land is natuurlijk heel erg trots op hun bergsporter. Om Peter Habeler te eren is er een wandelroute speciaal naar hem vernoemd. Daarnaast is de wandelroute ook nog eens de favoriete wandelroute van Peter zelf. Hierdoor heb je tijdens het bewandelen van deze route ook nog een kans om hem aan den lijve tegen te komen op de route. Natuurlijk is deze route niet voor niets de favoriete ronde van Peter. Dit komt namelijk ook omdat de route niet de gemakkelijkste huttentocht van Oostenrijk is. Deze route is namelijk ook een technische route welke niet voor elke wandelaar geschikt is. Daarnaast zijn bepaalde segmenten niet het gehele jaar door begaanbaar. Vroeg in het seizoen zijn bepaalde segmenten van de route namelijk onbegaanbaar, waardoor je als wandelaar rekening moet houden met veel stijgingen en dalingen. Ondanks dat het een prachtige route is, valt deze route ook onder het zwarte label. Wanneer je kiest voor deze route, dan kun je ook kiezen voor samengestelde arrangementen. 

Salzburger Almenweg (de huttentocht voor beginners in Oostenrijk)

De Salzburger Almenweg is een huttentocht welke een echte aanrader is voor beginners. Doordat hij zo geschikt is voor beginners is de beschikbaarheid ook altijd een echte uitdaging. De huttentocht is namelijk altijd snel uitverkocht. Dit komt doordat de huttentocht in Oostenrijk geschikt is voor zowel jong als oud. Dit betekent dus ook direct dat een huttentocht in Oostenrijk ideaal is voor beginners en gezinnen. Wanneer je kiest voor de Salzburger Almenweg tocht, dan overnacht je niet enkel in knusse berghutjes, maar ook in leuke hotels.  

Wanneer je een wandeling maakt via de Salzburger Almenweg, dan loop je te midden van de Alpenweiden. Almen betekent namelijk in Oostenrijk voor Alpenweiden. Tijdens je wandeling door de Alpenweiden kun je genieten van de mooiste karakteristieke schouwspellen die de Alpen te bieden hebben. Tijdens deze route kun je genieten van Milka-achtige scènes, knusse en mooie hutjes, verlaten ski-pistes en de lekkerste maaltijden. 

De Adlerweg (Huttentocht Oostenrijk in 3 dagen)

Wanneer je het echte gevoel van Tirol wilt ervaren, dan is de Adlerweg route echt iets voor jou. Tijdens deze route zul je namelijk het optimale Tirol gevoel ervaren. Wanneer je naar de Adlerweg kijkt van bovenaf, dan zie je direct een silhouet van een in de lucht zwevende adelaar welke zijn vleugels opengesperd heeft. Hier is ook direct de naam op afgeleid. 

De beroemde Adlerweg huttentocht bestaat uit een route met totaal 33 etappes. Deze etappes lopen officieel gezien van Oost naar West door heel Tirol. Wanneer je alle 33 etappes in één vakantie wilt proppen, dan moet je flink wat tijd uitrekken. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, daarom is er ook een route waarbij je de Adlerweg in 3 etappes kan bewandelen. In dit geval zul je de Adlerweg niet geheel bewandelen, maar bewandel je enkel 3 etappes van de Adlerweg route. Op deze manier kun jij de allerleukste etappes van de Adlerweg aftikken in een lekker lang weekend. Wanneer je de opties bekijkt van de Adlerweg, dan bevinden deze zich allen op de rand van het Oostenrijkse Innsbruck. Hierdoor kun jij gemakkelijk op donderdag in de nachttrein stappen vanuit Nederland, waarna je vrijdagochtend al kunt deelnemen aan de geweldige route.

De Dolomieten (Huttentocht in het andere Oostenrijk) 

Laat het de Italianen niet horen, maar het Italiaanse Zuid-Tirol is net Oostenrijk. De inwoners van Zuid-Tirol oftewel de Dolomieten noemen zichzelf ook niet voor niets eerstelijns Tirools. In de Duitse taal worden ze Ladinisch Sudtirol genoemd en in het Italiaans heetten ze Alto Adige. Over het algemeen worden ze de Sudtirolo genoemd. Het gehele gebied is drietalig, waarvan de meerderheid gebruikmaakt van de Duitse taal. Een kwart spreekt Italiaans en de kleinste minderheid spreekt Ladinisch. Laatstgenoemde taal is een zeer oude Reto-Romaans taal welke als toerist echt onverstaanbaar is. 

Wanneer je wilt genieten van een huttentocht in de Dolomieten, dan is dit gemakkelijk en snel bereikbaar vanaf Innsbruck. Je kunt namelijk gemakkelijk vanaf Innsbruk de Brennerpas nemen, waarna je na twee uurtjes aankomt in Lago di Braies, Pragser Wildsee. Op deze plek is ook direct het startpunt van de Alta Via 1. Deze route wordt ook gezien als één van de mooiste routes qua huttentochten in de Dolomieten. 

Een huttentocht in Oostenrijk voor het gehele gezin

Het bewandelen van de huttentochten is zeker geschikt voor het gehele gezin. Je kunt de huttentochten daardoor ook bewandelen met kinderen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van het kind hoe gemakkelijk de route is. Wanneer we het over erg kleine kinderen hebben, dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om je kind te dragen in een draagdoek. Daarnaast is het in de berghutten vaak lekker warm en kun je gemakkelijk een kinderbedje reserveren. Het is hierbij wel belangrijk om vooraf de beschikbaarheid van de kinderbedjes te bekijken. 

Wanneer je kiest voor een huttentocht met kinderen, dan kun je in sommige gevallen ook kiezen voor hutten met alleen gedeelde kinders. Deze hutten zijn natuurlijk een stuk minder geschikt voor gezinnen met erg jonge kinderen. De leeftijd 5-6 jaar is daarom mer ideaal als je kiest voor een huttentocht met het gehele gezin. Wanneer je op huttentocht gaat met kinderen onder de tien jaar, dan zijn er een aantal erg mooie huttentochten beschikbaar. De experts raden hierbij wel aan om enkel maximaal 3.5 uur per dag te wandelen. Tussen deze wandeltijden door is er dan ook kans om wat te spelen bij bijvoorbeeld water wat direct op de route ligt. 

Als je met kinderen op vakantie wilt gaan, dan is er erg veel mogelijk. Er zijn namelijk ook leuke wandelingen door de Alpenweiden waarbij je geen afgronden en steile paden tegenkomt. Deze routes zijn daarom zeer geschikt voor gezinnen. Ben je op zoek naar een leuke route voor het gezin, dan kan Book a Trekking je helpen om een leuke route te vinden. 

Veilig genieten van een huttentocht in Oostenrijk 

Wanneer je kiest voor een huttentocht in Oostenrijk, dan wil je natuurlijk ook op een veilige manier genieten van je vakantie. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van bepaalde aspecten zodat je geniet van een plezierige, maar ook een veilige vakantie. Kies je voor een huttentocht in Oostenrijk, dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten: 

 1. Overschatting en onderschatting zijn gevaarlijk 
  Wanneer je ervoor kiest om de huttentocht in Oostenrijk te bewandelen dat is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Overschat jezelf niet en onderschat de route niet. Je kunt beter kiezen voor een langzamere variant, waardoor je meer tijd neemt voor je plannen. Wanneer je gaat wandelen onder een tijdsdruk zul je namelijk ook veel minder genieten en daarnaast kan een hoog tempo ook gevaarlijk zijn. Je bent op vakantie en het is daarom belangrijk om ook te genieten van de rust. 

 2. Ga uitgerust op reis 
  Wanneer je kiest voor een wandelvakantie in Oostenrijk, dan is het belangrijk om uitgerust op vakantie gaat. Dit kan namelijk ook je vakantie maken of breken. Wanneer jij niet uitgerust kiest voor je wandelvakantie, dan zul je zien dat het wandelen echt afzien is. Dit kan daarnaast ook nog eens gevaarlijk zijn. Ga dus niet een marathon lopen voordat je begint aan je huttentocht in Oostenrijk. 

 3. Zorg voor de juiste uitrusting
  Zorg ervoor dat je met de juiste uitrusting op reis gaat. Denk hierbij aan wandelkaarten, internet, literatuur en deskundig advies. Het deskundige advies kun je ook vinden bij Book a Trekking wanneer je kiest voor een vakantie welke hun aanbieden. De juiste uitrusting kan je vakantie een stuk comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan regenkleding, zonwering, warme kleding of juist zomerkleding, een ehbo kit en een mobiele telefoon. De juiste uitrusting kan je vakantie een stuk comfortabeler maken. De juiste schoenen zijn hierbij ook erg belangrijk! 

 4. Neem regelmatig pauze 
  Je bent op een wandelvakantie en je hoeft niet op een bepaalde tijd de eindstreep te behalen. Het is daarom ook belangrijk om de tijd te nemen voor je wandeling en om op tijd pauze en rust te nemen. Wanneer je weinig tijd hebt, dan is het niet slim om een lange route te proppen in weinig dagen. In dit geval kun je beter kiezen voor een korte route waardoor je er langer over kunt doen. 

Bezoek Bookatrekking

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden