Kilimanjaro beklimmen

Kilimanjaro beklimmen

16 januari 2023

Kilimanjaro beklimmen

Wanneer je op zoek bent naar een echt avontuur, dan is het beklimmen van de Kilimanjaro een echte aanrader. Jaarlijks wordt deze route door duizenden avonturiers beklommen.  Het beklimmen van de Kilimanjaro wordt daarom ook wel gezien als het vervullen van het vervangen naar het dak van Afrika. De avonturiers zullen hierbij direct hun honger stillen naar het veroveren van Uhura Peak. Je beleeft een rauw avontuur waarbij je uiteindelijk op de top van de Kilimanjaro kunt genieten van het prachtige uitzicht over het prachtige uitzicht van Tanzania. Wanneer je ervoor kiest om de Kilimanjaro te beklimmen, dan ben je bij Book a Trekking aan het juiste adres. Laatstgenoemde reisaanbieder werkte namelijk samen met lokale partners in Tanzania. Hierdoor helpt het bedrijf jaarlijks honderden avonturiers om hun weg te vinden naar Uhuru Peak. 

Het beklimmen van de Kilimanjaro 

Wanneer we het hebben over de hoogste berg van Tanzania, dan hebben we het natuurlijk over de Kilimanjaro. De berg heeft een hoogte van maar liefst 5895 meter en is hiermee een echte belevenis op zich. De laatste 130 jaar is de berg erg bekend onder de toeristen. De klim naar de top is een echte uitdaging en vrij pittig, toch is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je de juiste voorbereidingen treft, is het zeker mogelijk om te beginnen aan een geweldig avontuur. Bovenop de berg kun je genieten van het prachtige uitzicht wat het Afrikaanse continent te bieden heeft. 

De duur van het beklimmen van de Kilimanjaro

Wanneer je ervoor kiest om de Kilimanjaro te beklimmen, dan wil je natuurlijk ook graag weten wat je kunt verwachten van je reis. Het is een beetje afhankelijk van jezelf hoe lang je wilt uittrekken voor het beklimmen van de Kilimanjaro. De meeste mensen willen het liefste hun beklimming in een week persen. Dit is technisch gezien zeker mogelijk, maar is niet direct aan te raden. Wanneer je namelijk de Uhuru Peak wilt behalen, dan is het belangrijk om genoeg tijd uit te trekken. Hoe meer tijd je uittrekt voor de beklimming, hoe hoger je succespercentage wordt. Je kunt het dus zeker in 5 dagen behalen, maar het zou jammer zijn als je daarmee je succespercentage laat dalen na een flinke reis richting Tanzania. 

Het kiezen van acclimatisatie 

Wanneer je ervoor kiest om de Kilimanjaro te beklimmen, dan dien je rekening te houden met 5 tot 9 dagen. Natuurlijk denk je nu bij jezelf: "Waarom zou er negen dagen over doen als het ook in 5 dagen kan?". Dit heeft allemaal te maken met de acclimatisatie. De toeristen die er namelijk voor kiezen om de Kilimanjaro te beklimmen in negen dagen, hebben de hoogste kans om daadwerkelijk de top van de berg te behalen. Dit heeft te maken met het geleidelijk wennen aan de stijging van de hoogte. De toeristen die ervoor kiezen om de trekking in 5 dagen te doen, die worden geregeld super misselijk halverwege de klim. Dit komt doordat het lichaam te snel moet wennen aan het hoogteverschil. Door de misselijkheid worden helaas veel toeristen gedwongen om de klim af te breken, waardoor ze de top niet bereiken. 

Niet alleen de duur van de klim is belangrijk, maar ook de route is erg belangrijk. Wanneer je kiest voor de Marangu Route, dan heb je het voorrecht om te verblijven in hutten. Wanneer je gevoelig bent voor acclimatisatie, dan is deze route wellicht niet aan te raden. Tijdens deze route word je namelijk geregeld onderworpen aan grote hoogteverschillen. Tijdens deze route kun je dus snel de top behalen, maar loop je ook het risico dat je lichaam niet voldoende de tijd heeft om te acclimatiseren. Hierdoor heb je als klimmer meer risico om last te krijgen van Altitude Mountain Sickness (AMS).  Wanneer je dit risico wil minimaliseren, dan is het aan te raden om een route te kiezen tussen de 7 en 9 dagen. Op deze manier heb je de meeste kans om succesvol de Uhuru Peak te behalen. 

Wanneer je gevoelig bent voor acclimatisatie, dan is het dus zeker niet aan te raden om te kiezen voor de snelste route naar de top. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor de langzamere route. Wanneer je kiest voor een zes daagse route, dan is de Machame Route een echte aanrader. Daarnaast is de Lemosho Route ook een echte aanrader wanneer je op zoek bent naar een fantastisch avontuur waarbij je genoeg de tijd hebt voor acclimatisatie. Wanneer je op zoek bent naar een leuk avontuur, dan heb je bij Book a Trekking voldoende mogelijkheden voor het vinden van een fantastische trekkingstocht. 

De beste tijd voor het beklimmen van de Kilimanjaro

Wanneer je ervoor kiest om de Kilimanjaro te beklimmen, dan wil je natuurlijk gaan in de beste tijd van het jaar. Op deze manier ben je er namelijk van verzekerd dat jij het uiterste uit je reis haalt. Een voordeel aan de Kilimanjaro is dat je deze vrijwel het gehele jaar door kunt beklimmen. Uiteraard zijn er ook in Tanzania hoog en laag seizoenen. Toch is het mogelijk om het gehele jaar door een klim te maken op de Kilimanjaro. De meeste toeristen kiezen ervoor om tussen de periodes van januari tot maart en van juni tot oktober te kiezen voor hun avontuur op de Kilimanjaro. Wanneer je kiest voor januari tot maart, dan is de kans een stuk groter dan je kunt genieten van sneeuw op de top van de berg. Wanneer je kiest voor juni tot oktober, dan is de kans natuurlijk nihil dat je sneeuw ziet, maar zijn er wel veel meer mensen in het gebied te vinden. Dit heeft er namelijk mee te maken omdat mensen uit Noord-Europa en Noord-Amerika in deze tijd hun vakantie plannen in Tanzania. 

Zijn beide periodes een beetje lastig voor je, dan kun je er ook voor kiezen om in het laagseizoen de Kilimanjaro te beklimmen. De maanden maart, april en november zijn over het algemeen de natste maanden van het jaar in het gebied. Dit kan nadelig zijn doordat de hellingen van de Kilimanjaro daarom nogal modderig kunnen zijn. Wanneer je toch graag in deze periodes de Kilimanjaro wilt beklimmen, dan is de Rongai Route een echte aanrader. De Rongai Route is een route waarbij je vertrekt vanuit de kans van Kenia. Tijdens deze route zul je minder regenval zien en de route is ook minder technisch. 

Hoe lastig is het beklimmen van de MT Kilimanjaro? 

Het beklimmen van de Kilimanjaro is zeker niet een klim die je gemakkelijk aflegt. De laatste 130 jaar heeft de berg het zijn klimmers namelijk zeker niet gemakkelijk gemaakt. Sommige klimmers haalden helaas de top niet en moesten daarna weer opnieuw beginnen om alsnog de top te bereiken. Hierdoor kan het beklimmen van de Kilimanjaro zeker erg lastig zijn. Toch heb je de lastigheid van de klim ook gedeeltelijk zelf in de hand. 

Het is namelijk belangrijk om voor vertrek goed je huiswerk te doen. Doe voldoende onderzoek naar de route mogelijkheden en verdiep je goed in de acclimatisatie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om tijdens je reis jezelf te voorzien van de juiste trekking en klim uitrusting. 

Wanneer je op leeftijd bent of erg jong bent, dan is de klim naar de top van de Kilimanjaro erg moeilijk. Toch wilt dit niet zeggen dat je niet kunt deelnemen aan de klim van de Kilimanjaro. De experts van Book a Trekkking helpen je namelijk graag bij het vinden van een geschikte reis op maat. Tijdens deze reis op maat wordt er rekening gehouden met de magische woorden in het Swahili: 'Pole Pole'. Deze woorden betekenen in het Nederlands 'langzaam, langzaam'. 

De beste route voor het beklimmen van de Mount Kilimanjaro 

Het is belangrijk om bij voorbaat al te weten dat het beklimmen van de Kilimanjaro geen gemakkelijke klim is. Het is je inmiddels ook duidelijk dat hoe langer je doet over de klim, hoe groter de kans op een succesvolle finish. De belangrijkste formule voor het vinden van succes is daarom ook de route die je kiest. Wanneer je kiest om de Kilimanjaro te beklimmen, dan kun je kiezen uit zes verschillende routes: 

  • De Lemosho Route
  • De Machame Route
  • De Marangu Route
  • De Northern Circuit
  • De Rongai Route
  • De Umbwe Route

Daarnaast heb je ook nog de Shira route, maar deze route is eigenlijk vrijwel dood. Deze route wordt eigenlijk niet meer gebruikt sinds de kost van de Lemosho route. De reden hiervan is dat de Lemosho route speciaal is ontworpen met het oog op de acclimatisatie. Hierdoor ben je langere dagen in de bergen, zal je hoger klimmen en lager slapen. Daarnaast geniet je tijdens deze tocht ook over nog betere uitzichten. 

Bekijk de opties via Book a Tracking 

Er zijn dus allerlei goede opties mogelijk wanneer jij ervoor kiest om de Kilimanjaro te beklimmen. De Rongai Route is bijvoorbeeld de beste route als je wilt klimmen op regenachtige dagen.

De Marangu Route daarentegen is een kortere route, maar hiervan liggen de succespercentages vrij laag. Ondanks dat veel mensen denken dat de Marangu route de beste optie is, vinden we dit zeker niet. Deze route wordt in de regio ook wel de toeristenroute of de Coca-Cola route genoemd. Tijdens deze route zijn helaas ook de hutten niet erg goed uitgerust. Hierdoor kun je tijdens deze route het beste ervoor kiezen om een tent te delen met je wandelpartner in plaats van te slapen in de Marangu hutten. 

De Machame route is de route welke ook wel bekend staat als de Whiskey Route. Deze route is ook een erg goede optie wanneer je de Kilimanjaro wilt beklimmen. Doordat de route erg populair is onder de toeristen, is de prijs van deze route onder de trekkingsexpedities ook relatief laag. Deze route loopt over het Northern Circuit welke ook bekend staat om zijn langere wandeltijd door de bergen. Tijdens deze trekking zul je namelijk bijna 90 km aan wandeltochten beklimmen. Deze wandeltocht staat onder de wandelaars bekend als de route waarbij de succespercentages het hoogste liggen. Daarnaast geeft deze route je ook het mooiste uitzicht op de berg. 

Bezoek Bookatrekking

Reacties

Hallo,
Samen met een vriend wil ik begin oktober de 7 daagse Machame-route gaan lopen. Aangezien we al een vlucht op het oog hebben (retour 3/10-13/10) zouden we dan zaterdag 5 oktober kunnen starten. Idealiter zouden we dit via jullie willen boeken dus hoor graag de mogelijkheden.
Hartelijke groet, Philip
06-15345139

Reviews over Bookatrekking

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden