Pieterpad etappes

Pieterpad etappes

17 januari 2023

Pieterpad etappes wandelpad bij pieterburen

Het bekendste pad van Nederland is met stipt het Pieterpad. Dit pad staat in Nederland ook wel bekend als het Lange-afstands-wandelpad nummer 9 (LAW 9). Het wandelpad Pieterpad etappes loopt vanaf Pieterburen in het Noordelijke Groningen tot en de Sint-Pietersberg in Maastricht. De Pieterpad route is een route welke is onderverdeeld in een eerste deel en een tweede deel. In totaal heeft het Pieterpad maar liefst 26 etappes. Je kunt de route van boven naar beneden lopen, maar ook omgekeerd. In dit geval loop je niet van het Zuiden naar het Noorden, maar van het Noorden richting het Zuiden. Wanneer je wilt genieten van een wandeling over het Pieterpad, dan ben je bij Book a Trekking aan het juiste adres. Bij Book a Trekking kun je namelijk deelnemen aan alle etappes van het Pieterpad. 

Feiten over het Pieterpad 

Het Pieterpad is een zeer lang wandelpad welke loopt van het Noorden tot het Zuiden in Nederland. De route heeft een lengte van maar liefst 498 kilometer en loopt van Pieterburen tot aan Maastricht. Aan het einde van de tocht, in Maastricht, eindig je op de top van de Sint Pietersberg. Deze berg heeft een hoogte van 109 meter en is een waar plaatje om te zien. Het Pieterpad is daarnaast ook een officiële lange afstandswandelingen van Nederland en één van de populairste lange afstandswandelroutes. Het Pieterpad is het gehele jaar door te bewandelen en het heeft een zeer goede bewegwijzerd. Daarnaast word je op de gehele route goed bediend door het openbare vervoer, maar ook door een zeer ruim aanbod aan accommodaties. 

Het Pieterpad is het idee van Toor Goorhuis-Tjalsma uit het Brabantse Tilburg en haar vriendin Bertje Jens uit het Noordelijke Groningen. Beide vrienden besloten een wandelroute uit te stippelen richting beide hun thuissteden. Deze wandelroute werd uiteindelijk ingedeeld tussen het hoge Zuiden en het hoge Noorden. Beide dames waren ervaren wandelaars en bewandelden voorheen vooral de paden in het buitenland. Dit kwam omdat er vrijwel geen lange afstandspaden waren in Nederland. Hierdoor besloten de vriendinnen om een route te bewandelen en om deze direct op te tekenen. Deze tekening maakte ze zodat hun kinderen en kleinkinderen de route ook nog eens konden bewandelen in de toekomst. Sinds het jaar 1983 is de wandelroute echter een officiële wandelroute geworden. Jaarlijks worden het Pieterpad bewandeld door duizenden wandelaars. Deze wandelaard leggen de route in zijn geheel of in een gedeelte af. Wanneer je wandelt bij Etappe 6 tussen Sleen en Schoonlo, dan kun je een plaquette bewonderen ter nagedachtenis van Toos. 

De lengte van het Pieterpad

De lengte van het Pieterpad wordt nog weleens ter discussie gesteld. Het hangt ervan af welke bron je raadpleegt met deze vraagstelling. De ene bron zegt 490 kilometer en de andere bron zegt 498 kilometer. Dit komt doordat er verandering hebben plaatsgevonden in de infrastructuur onderweg. Hierdoor kan het voorkomen dat er bepaalde segmenten zijn ondergaan aan verandering. Wanneer er veranderingen plaatsvinden onderweg dan kan de route verschillen in lengte. Wanneerf je ook de wandeling naar je accommodatie meerekent, dan kun je zeker uitgaan van een wandelroute van 500 kilometer. 

Vrijwel elke wandelaar kiest ervoor om het Pieterpad op te splitten in verschillende secties. Hierbij worden één of meerdere etappes achterelkaar gewandeld. Wanneer je het Pieterpas wilt bewandelen, dan kun je bij Book a Trekking kiezen uit een aantal mooie secties. Daarnaast kun je kiezen uit leuke arrangementen waardoor je ook een (lang) weekend kunt genieten van de prachtige route van het Pieterpad. 

Waarom het Pieterpad bewandelen?

Wanneer je ervoor kiest om het Pieterpad te bewandelen, dan kun je het Pieterpad bewandelen van het Noorden naar het Zuiden of andersom. Je kunt hierbij de route in de volle lengte van Nederland wandelen. Het Pieterpad is een zeer geschikt wandelpad voor de beginnende en de gevorderde wandelaars. Doordat je het Pieterpad kunt bewandelen in verschillende Etappes is het voor vrijwel iedereen haalbaar om een geweldige wandeling te lopen. De meeste mensen beginnen daarom ook met de eerste etappes van het Pieterpad. Wanneer ze de eerste etappes hebben bewandelend, dan kiezen ze om nog meer etappes te doen en om wellicht alle etappes af te ronden. 

Doordat het Pieterpad erg goed is aangelegd en duidelijk is aangegeven, is het voor de beginnende wandelaar ook zeker goed begaanbaar. Daarnaast kun je als wandelaar ook kiezen uit legio aan mogelijkheden aan accommodaties voor onderweg. De meeste mensen die beginnen met het bewandelen van het Pieterpad, kiezen ervoor om op een later moment alsnog het gehele Pieterpad te bewandelen. Dit gaat dan in de meeste gevallen via Etappes. 

Deel 1 van het Pieterpad: Pieterburen naar Vorden

Wanneer je ervoor kiest om het gehele Pieterpad te bewandelen, dan kies je voor een wandelroute via Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg. Deze route wordt daarom ook onderverdeeld in twee delen waarbij de start alsnog in Pieterburen is de finish op de helft plaatsvind in Vorden. Tijdens het eerste gedeelte van de route  wandel je een afstand van 236 kilometer. Tijdens deze route loop je langs Wierden, door Groningen, over de Hondsrug, langs de oude veenkoloniën richting het Vechtdal. Hierna wandel je via de Sallandse Heuvelrug richting de Achterhoek. Hierdoor geniet je tijdens je wandeling van een rijke variatie aan boerenlandschappen. Deze boerenlandschappen worden afgewisseld door prachtige ongerepte natuurgebieden. Wanneer je het eerste deel van het Pieterpad bewandeld, dan bewandel je dertien etappes: 

 • Etappe 1: Pieterburen - Winsum (11 kilometer)
 • Etappe 2: Winsum - Groningen (19 kilometer)
 • Etappe 3: Groningen - Zuidlaren (21 kilometer)
 • Etappe 4: Zuidlaren - Rolde (18 kilometer)
 • Etappe 5: Rolde - Schoonloo (18 kilometer)
 • Etappe 6: Schoonloo - Sleen (24 kilometer)
 • Etappe 7: Sleen - Coevorden (21 kilometer)
 • Etappe 8: Coevorden - Hardenberg (19 kilometer)
 • Etappe 9: Hardenberg - Ommen (21 kilometer)
 • Etappe 10: Ommen - Hellendoorn (21 kilometer)
 • Etappe 11: Hellendoorn - Holten (16 kilometer)
 • Etappe 12: Holten - Laren (Gelderland) (15 kilometer)
 • Etappe 13: Laren (Gelderland) - Vorden (14 kilometer)

Deel 2 van het Pieterpad: Van Vorden naar de Sint-Pietersberg 

Het verschil tussen het eerste deel en het tweede deel merk je direct wanneer je Zuidelijk gaat wandelen. Het kasteel in Vorden geeft je direct al een goed beeld van het Bourgoundische Zuiden. Je zal daarom ook direct tijdens het bewandelen van het tweede gedeelte kunnen genieten van een aantal interessante hoogtepunten. Denk hierbij aan de Duivelsberg, de Mookerheide, Hoog Elten, het Maasheggen landschap. Het Krijtland en de steilrand van Nederland. Tijdens het tweede gedeelte van deze route is de Zuid-Limburgse Sint-Pieterberg het einddoel. Eigenlijk is de Sint-Pietersberg een heuvel, maar na een wandeling van 500 kilometer mag je hem ook gerust een echte berg noemen. Wanneer je het tweede deel van het Pieterpad bewandeld, dan bewandel je de laatste dertien etappes: 

 •  Etappe 1: Vorden - Zelhem (16 kilometer)
 • Etappe 2: Zelhem - Braamt (18 kilometer)
 • Etappe 3: Braamt - Millingen (24 kilometer)
 • Etappe 4: Millingen - Groesbeek (20 kilometer)
 • Etappe 5: Groesbeek - Gennep (15 kilometer)
 • Etappe 6: Gennep - Vierlingsbeek (17 kilometer)
 • Etappe 7: Vierlingsbeek - Swolgen (21 kilometer)
 • Etappe 8: Swolgen - Venlo (21 kilometer)
 • Etappe 9: Venlo - Swalmen (23 kilometer)
 • Etappe 10: Swalmen - Montfort (22 kilometer)
 • Etappe 11: Montfort - Sittard (24 kilometer)
 • Etappe 12: Sittard - Strabeek (Valkenburg) (22 kilometer)
 • Etappe 13: Strabeek - St. Pietersberg (15 kilometer)

De Etiquette van het Pieterpad 

Wanneer je het Pieterpad bewandeld, dan is het belangrijk dat jij je houdt aan de etiquette die is samengesteld voor de route, Een gedeelte van het Pieterpad loopt namelijk over het terrein van particuliere eigenaren en beheerders. Deze laatstgenoemde personen verlenen de Pieterpadters hun eigen gastvrijheid. Het is daarom ook niet meer dan normaal dat de wandelaars zich ook houden aan wat samengestelde regels. De regels tijdens het bewandelen van het Pieterpad zijn: 

 • Sluit de hekken netjes bij het verlaten van een bepaald gebied
 • Laat geen afval achter in de natuur, maar gebruik netjes de afvalcontainers
 • Respecteer de privacy en de rust van de aanwonende en omwonende
 • Volg te allen tijde de regels van de grondeigenaren op
 • Neem je de hond mee, houdt deze tijdens het wandelen dan altijd aan de lijn
 • Pluk geen bloemen of planten, maar laat deze netjes in de natuur staan. 
 • Rook niet in de natuur en gooi je sigaretten niet weg in de natuur
 • Verstoor de rust niet in de natuur en op de wandelpaden
 • Breng geen merktekens aan in de natuur. Denk hierbij aan graveringen in bankjes of bomen. Zie jij wel ergens merktekens, verwijder deze dan ook niet. 

Wanneer jij je netjes aan de regels houdt in het natuurgebied, dan zul je merken dat het bewandelen van het Pieterpad je enkel rust en genot oplevert. 

Overnachten tijdens het wandelen over het Pieterpad 

Wanneer je wilt deelnemen aan een wandeling over het Pieterpad, dan wandel je van dorp tot dorp. Hierdoor zijn er ook erg veel mogelijkheden om onderweg een leuke accommodatie te boeken. Doordat er in elk dorp voldoende mogelijkheden zijn, kun je ook de kosten zelf goed in de hand houden. Je kunt je overnachting namelijk zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen voor een goedkope bed and breakfast, maar je kunt ook kiezen voor een luxe hotel in een mooi dorp onderweg. 

Wanneer je op zoek bent naar een leuke accomodatie tijdens je wandeling, dan kun je deze ook gemakkelijk vinden via de website van Book a Trekking. Je kunt ook zelf rondzoeken naar een leuke overnachting in de regio van je wandeling. Hierdoor kun je jouw overnachting zo duur en zo luxe maken als je zelf wilt. 

Het boeken van je Pieterpad wandeling

Heb je ervoor gekozen om het Pieterpad te bewandelen, dan wil je natuurlijk goed voorbereid op avontuur. Ondanks dat het bewandelen van het Pieterpad een zelfstandig avontuur is, zijn er ook allerlei mogelijkheden om te kiezen voor begeleiding. Er zijn allerlei kleine bedrijfjes welke zich gespecialiseerd hebben in het gidsen van de wandelaars van het Pieterpad. De uitdaging van het bewandelen van het Pieterpad ligt namelijk niet zozeer in het volgen van de route, maar meer in het vinden van de juiste accommodatie tijdens het wandelen. 

Book a Trekking helpt daarom de wandelaars graag om van hun avontuur een geweldig avontuur te maken. Daarom kun je via Book a Trekking kiezen voor de mooie etappes en voor de leukste arrangementen. Deze arrangementen zijn samengesteld in samenwerking met de leukste en gezelligste bed and breakfasts en hotels langs de route van het Pieterpad. Het leukste hiervan is dat de meeste eigenaren van het bed en breakfasts zelf ook al eens het Pieterpad bewandeld hebben. Hierdoor heb je direct een gezellig onderwerp om te bespreken tijdens je verblijf. Ben je op zoek naar een leuk arrangement tijdens het bewandelen van het Pieterpad, dan zijn de arrangementen van Book a Trekking zeker een aanrader. 

Bezoek Bookatrekking

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden