Machu Picchu

Machu Picchu

16 januari 2023

Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu is een ruïnestad dat gevestigd ligt in het Zuid-Amerikaanse land Peru. De stad is gebouwd door de Inca's op een bergtop te midden van de Andes. Machu Picchu is in de 15e eeuw door de Inca's gebouwd en is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd als buitenverblijf voor de koningen en andere edele personen. Uiteindelijk werd de stad in de 16e eeuw verlaten, waarna het in 1866 herontdekt is. Sinds 1983 staat de ruïnestad Machu Picchu op de werelderfgoedlijst. Daarnaast is Machu Picchu gekozen tot één van de New7Wonders of the World. 

Machu Picchu is inmiddels de belangrijkste toeristische attractie van Peru. De plek trok in 2017 maar liefst 1,4 miljoen bezoekers. Het leukste aan de plek is dat je in de ruïnes nog veel terug kan vinden van de beschaving van de Inca's.

Een reis naar Machu Picchu 

Wil je de stad Machu Picchu bezoeken, dan ben je bij Book a Trekking aan het juiste adres. Doordat Machu Picchu een echte bucket list bestemming is, is er ook een ruim aanbod. Je kunt ervoor kiezen om enkel Machu Picchu te bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit te combineren met een andere schitterende trektocht in de regio. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een week te verblijven in Cusco, waarna je na deze week een wandeling gaat maken in Machu Picchu. De mogelijkheden zijn ruim waardoor het aanbod ook erg divers is. De meest gekozen reizen betreffende Machu Picchu via Book a Trekking is de Inca Trail. 

Wanneer je een reis wilt maken naar Machu Picchu, dan wil je natuurlijk ook wat meer weten over de stad en de omgeving. Daarom nemen we jou graag mee op avontuur in dit artikel. Na het lezen van dit artikel kun jij met zekerheid bepalen of een reis naar Machu Picchu via Book a Trekking past op jouw bucketlist. 

De geschiedenis van Machu Picchu

De letterlijke vertaling van Machu Picchu betekent in Quechua: 'Oude Berg'. De oude stad werd gebouwd in Cusco wat de hoofdstad was van het Incarijk. Machu Picchu werd in de 15e eeuw gebouwd als een vestingstad, maar werd pas in 1866 opnieuw ontdekt. Dit was maar liefst 400 jaar na de ondergang van de stad. Doordat de stad geheel onzichtbaar was voor mensen die de stad niet kende, bleef de stad nagenoeg geheel intact. Zelfs wanneer de Spanjaarden het land veroverende, bleef de stad geheel intact, wat natuurlijk erg bijzonder is. 

Het grootste mysterie van de stad is hoe de Inca's erin zijn geslaagd om deze glorieuze citadel te bouwen. Hoe waren de Inca's in staat om duizenden tonnen rotsen de bergen op te dragen? en hoe waren ze in staat om deze tonnen rotsen samen te voegen zonder er ook maar een kleine ruimte tussen te laten? Dit is één van de grootste mysteries van de stad. De Inca's hadden namelijk geen hulp van dieren en hadden geen vervoersmiddelen. Hierdoor is he zeker dat de Inca's de stad geheel hebben gebouwd met menselijke krachten. 

De belangrijkste kenmerken van de Inca architectuur is de manier waarop de Inca's in staat waren om de blokken steen te bewerken. De Inca's konden op een manier bouwen waardoor de rotsen perfect bij elkaar paste zonder dat er gebruikgemaakt werd van specie. Het bijzondere hieraan is dat er eigenlijk een soort driedimensionale puzzel ontstond in de gebouwen. Het voordeel hieraan is en was dat dit soort ontwerpen de stabiliteit van de muur verhoogd. De Inca's hielden hier dus sterk rekening mee vanwege de frequente aardbevingen in het gebied. De Inca's wisten zich dus zeker raad met het bouwen van de gebouwen. In Cusco is later zelfs een steen gevonden welke bestaat uit 12 hoeken. Dit soort stenen zijn uitermate geschikt voor het opvangen van schokken tijdens aardbevingen. 

De stad Machu Picchu werd door de Inca's verlaten, vlak na de val het Incarijk. Het vallen van het Incarijk was het gevolg van de invasie van de Spanjaarden. Sommige mensen beschouwen de eeuwenoude stad Machu Picchu als één van de belangrijkste religieuze heiligdommen voor de welbekende Inca cultuur. De reden hiervan is dat de stad omringd is met tempels, bergen, waterkanalen en een grote hoeveelheid trottoirs die veelvuldig gebruikt werden voor de lokale landbouw. De inca's zorgden er op deze manier voor dat de Inca priesters het voedsel ontvingen wat ze nodig hadden. Op deze manier hoefde de Inca priesters zich alleen maar te richten op het vervullen van hun religieuze taken. 
Er zijn ook mensen die denken dat Machu Picchu gebruikt werd als het paleid voor de Inca Pachacuteg. Dit zou dan één van de populairste heerschappijen zijn van de dertien die er aanwezig waren in de regio. 

De hoogte van Machu Picchu

De ruïnestad Machu Picchu ligt op een hoogte van 2.430 meter. Vaak vergissen mensen zich in de hoogte van Machu Picchu. De reden hiervan is dat sommige bronnen aangeven dat de hoogte hoger ligt. Dit komt doordat deze bronnen niet kijken naar de ruïnestad, maar naar de hoogte van de Machu Picchu Montañam. Laatstgenoemde is de berg waarop je uitkijkt wanneer je een bezoek brengt naar de ruïnestad. 

Wanneer je foto's bekijkt van Machu Picchu, dan kan het soms kijken alsof Machu Picchu gevestigd ligt op een eenzame hoogte. Toch is dit zeker niet het geval gezien de stad enkel 1000 meter lager ligt dan de stad Cusco. Dit is daarom ook direct de reden dat Cusco een echte aanrader is om even te acclimatiseren na je avonturen in de regio van Machu Picchu. 

De hoogtepunten van Machu Picchu

Wanneer je een bezoek brengt aan Machu Picchu, dan wil je natuurlijk ook zeker een bezoek brengen aan de hoogtepunten van het Machu Picchu. De hoogtepunten dien je absoluut niet moet missen tijdens je bezoek zijn: 

  • De Koninklijke Graftombe
    De Koninklijke Graftombe is een echte aanrader wanneer je Machu Picchu gaat bezoeken. Dit grotachtige gebouw staat bekend om de offer en begrafenisrituelen die hier hebben plaatsgevonden. Door de jaren heen zijn er namelijk meer dan 100 skeletten opgegraven in deze Koninklijke Graftombe. Daarnaast ligt er links van de graftombe ook een reeks aan ceremoniële baden. Deze ceremoniële baden werden voorheen gevoegd door een geavanceerd aquaduct systeem. Dit is een erg indrukwekkende herinnering aan de vaardigheden en het metselwerk waarvan de Inca's gebruikmaakte. 

  • De Intihuatana Steen
    De Intihuatana Steen is een gehouwen zuil wat geplaatst is op een grote vierkante stenen voet. De Intihuatana Steen is daarom ook direct het bewijs van de grote kennis en kunde waarover de  Inca's beschikte. De naam van de steen 'Intihuatana' betekent vrij vertaalt 'Koppelpaal naar de zon'. De hoeken van de Intihuatana Steen wijzen namelijk naar de vier kardinale punten. Daarnaast geeft de steen ook nog steeds nauwkeurig de positie aan van de zon. Wanneer je dus een bezoekje brengt aan de steen in de middag, dan is het een aanrader om op een van beide equinoxen toe te kijken. In dit geval zie je de schaduw weer van de steen verdwijnen. Dit is precies zoals de makers de steen hebben ontworpen zodat iedereen nauwkeurig de stand van de zon kan bekijken. 

  • Huayna Picchu of de Machu Picchu Mountain beklimmen
    Wanneer je een reis maakt naar Machu Picchu, dan maakt het beklimmen van één van de naastgelegen bergen je reis helemaal af. Machu Picchu wordt namelijk omgeven door bergen die het bewandelen echt waard zijn. Wanneer je bergen wilt bewandelen rondom Machu Picchu dan heb je de keuze uit de Machu Picchu Mountain en Huayna Picchu. Beide bergen geven een geheel andere beleving, daarom is het ook echt aan te raden om beide bergen te bewandelen, wanneer je conditie dit toelaat. 

Huayna Picchu gebergte en de Machu Picchu Mountain 

Wanneer je Machu Picchu gaat bezoeken, dan zijn deze beide gebergtes dus een echte aanrader om te beklimmen. Huayna Picchu staat voor “Young Mountain” en de berg Machu Picchu staat voor “Old Mountain”. Graag gaan we wat dieper in op beide bergen, zodat je nog beter weet wat je kunt verwachten van een bezoek aan beide gebergtes. 

Huayna Picchu

Het Huayna Picchu gebergte maakt deel uit van een reeks gebergtes wat verwant is aan het welbekende Salkantay. Laatstgenoemde zijn bergen die bekend staan binnen Peru als de Centrale Cordillera van de Andes. Het Huayna Picchu gebergte ligt recht tegenover de Machu Picchu Mountain. Het Huayna Picchu gebergte heeft een hoogte van 2.693 meter. Het gebergte kan bereikt worden door het volgen van een smal en steil pad en trappen welke zijn gemaakt in uitgehouwen rotsen. De Huanyna  Picchu gebergte is een plaatje voor het oog. Op het gebergte is namelijk voorzien van Inca gebouwen die gedeeltelijk voltooid zijn. Hierdoor kun je genieten van de prachtige gebouwen en de prachtige natuur in het gebergte. Dit gebergte is ideaal voor de avonturiers die willen genieten van een snellere wandeling. Je bespaart hierdoor ook tijd, waardoor je meer tijd hebt om Machu Picchu te ontdekken. Wanneer je last hebt van hoogtevrees, dan is deze wandeling echter niets voor jou. De wandeling is namelijk erg steil en kan erg glad zijn bij nat en regenachtig weer. Wanneer je ervoor kiest om deel te nemen aan deze wandeling, dan doe je dit samen met 200 andere wandelaars. De wandeling is daarmee dus ook erg druk. 

De Machu Picchu berg 

De Machy Picchu berg ligt op een hoogte van 3.082 meter. Te midden van het gebergte ligt de Inca stad Machu Picchu gevestigd. Deze wandelroute is een echte hotspot en wordt dagelijks door een enorm aantal mensen bewandeld. Het gebergte is namelijk mede populair omdat de plek gezien wordt als een heilig gebied van de gehele Inca beschaving. Ze geloven hierdoor dat er mogelijk energie uitgaat van de aarde in het gebergte. In het verleden werd de top van de berg voornamelijk gebruikt door de Inca priesters zodat ze hier hun rituelen konden uitvoeren. Deze rituelen werden op vaste data uitgevoerd in het gebied. Hierdoor was dit gebied ook de plaats van de aanbidding van de Apu Salkantay. 

In vergelijking met het Huayna Picchu gebergte is de Machu Picchu berg een stuk rustiger. Daarnaast biedt de laatstgenoemde een veel uniekere ervaring. De reden hiervan is dat minder mensen deelnemen aan deze wandeling. Een ander leuk voordeel is dat je tijdens je wandeling op de Machu Picchu berg een veel beter zicht krijgt van de omgeving. Je krijgt een goed zicht op de omliggende bergen omdat de Machu Picchu berg een stuk hoger ligt gevestigd. 

Wanneer je last hebt van hoogtevrees, dan kan de wandeling een echt avontuur zijn. Er zijn namelijk een aantal blootgestelde delen tijdens de wandeling. Toch is de wandeling een stuk minder lastig als de Huanya Picchu. De wandeling van de Machu Picchu berg duurt daarentegen wel langer, waardoor je minder tijd overhoudt voor het verkennen van de ruïnes van Machu Picchu. 

Een trekking vakantie naar Machu Picchu

Klinkt een trekking vakantie naar Machu Picchu je als muziek in de oren? Dan kun je jouw trekking vakantie gemakkelijk en snel boeken via Book a Trekking. Via book a Trekking heb je voldoende mogelijkheden om jouw vakantie naar Machu Picchu onvergetelijk te maken. Je kunt kiezen om enkel Machu Picchu te bezoeken, maar ook om het bezoek te combineren met een andere trekkingstocht in de regio. 

Het aanbod van Book a Trekking zal je zeker niet teleurstellen om een geweldige trekking vakantie te vinden richting Machu Picchu. 

Bezoek Bookatrekking

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden